Melyik a legjobb fertőtlenítési módszer?
Fertőtlenítési módszerek összehonlítása a legegyszerűbben.

Sillyéné Horváth Krisztina     26/07/2021 10:30    


Az elmúlt másfél évben különösen nagy hangsúlyt kapott a fertőtlenítés. Az emberek egy része továbbra is retteg, sokan pedig már menekülnének, ha meghallják ezt a szót. Pedig a megfelelő higiénia, környezetünk tisztán, kórokozómentesen tartása nem újkeletű. Gondolj csak bele például, amikor egy kisbaba megszületik, az egész lakást puccba vágod. Óvod, véded, nehogy valamit elkapjon.

ÉS EZ ITT A LÉNYEG!

Amire igazán szükség van, az nem a pillanatnyi steril állapot, hanem egy olyan környezet megteremtése, ahol nem kell attól tartanunk, hogy ki mit hoz magával, mit fog meg, majd utána a kilincset, berendezési tárgyakat megérintve mit kapunk el mi. Ugyan olyan fontos a felületek védettsége otthon, a járműveken, mint az intézményekben, vagy a munkahelyünkön. Létezik megoldás? Biztonságban érezhetjük magunkat anélkül, hogy minden pillanatban attól kéne rettegnünk, hogy hol kerül porszem a gépezetbe?

Nézzük meg, a lehetőségeket!

Az alábbi adatokat egy nagyjából 60m2 -es helyiség fertőtlenítésekor kapjuk.

1. Ózongenerátor


Ózonnal egy 60m2-es iroda vagy szoba előírásnak megfelelő kezelése az elvárt hatás és a kockázatok elkerülése érdekében: 120-150 percet vesz igénybe. A fertőtlenítő kezeléssel és szellőztetéssel ez akár 2-2,5 óra is lehet. Gondoljunk itt egy irodaházra, vagy egy több ezer m2-es csarnokra, nem túl rugalmas megoldás. Hatása a következő érintésig, vagy egy esetleges cseppfertőzésig tart.

Mint mindannyian jól tudjuk az ózon mérgező. A nem megfelelő eszközzel vagy körültekintéssel elvégzett eljárás következménye lehet az elvárt hatás hiánya, vagy súlyos légzőszervi irritáció, esetleg gyulladás, vagy súlyos maradandó egészségkárosodás. Ózon gázzal ütközve minden szerves és szervetlen vegyület, fém, folyadék, a másodperc tört része alatt oxidálódik, ami szilárd vagy folyékony anyagok esetén az anyag átalakulását jelenti.


Élő organizmusok esetén a sejtfal megbontásával a sejt elpusztulását okozza. Műanyagokat, faburkolatokat és ezek felületét öregítheti, szobanövényekben károsodást okoz, kellemetlen szagot hagy. Fertőtleníthető vele a légtér és a berendezési tárgyak, zárt beltéren.

2. UV-C lámpa


A fertőtlenítés 60-90 percet vesz igénybe, germicid-lámpás fertőtlenítés kizárólag csak üres helyiségekben történhet, állatok, személyek nem tartózkodhatnak. Olyan berendezések alkalmazhatóak, melyek esetében rendelkezésre állnak a készülék hatásosságát bizonyító, független laboratórium által kiállított dokumentumok.

Mindig be kell tartani a behatási időt, mert ha rövidebb ideig alkalmazzuk akkor a fertőtlenítő hatás nem lesz eredményes.
Azok az UV-C lámpák, amelyek 253,7 nanométer feletti hullámhosszúságú sugarakat bocsájtanak ki, nem termelnek még nagyobb dózisú ózont. Viszont nagyon fontos ennél az eljárásnál is, hogy az ÓZON és ennek reakciótermékei károsak a szervezetünkre és az élővilágra.


A fertőtlenítés után egy azonnali intenzív szellőztetés szükséges ahhoz, hogy ezek a mérgező anyagok ne maradjanak a légtérben. Sajnos az árnyékban maradt felületeken előfordulhatnak még baktériumok és kórokozók, továbbá a fertőtlenítő hatás kifejezetten csak a következő érintésig véd, az utána bekerülő kórokozókat már nem pusztítja el. Ajánlott a leggyakrabban érintett felületeken alkalmazni, méghozzá az engedélyezett baktericid, fungicid, virucid hatású felületfertőtlenítő anyagokkal.

3. Nanotechnológiás fertőtlenítés


A fertőtlenítés körülbelül 15 percet vesz igénybe, a helyiséget szinte azonnal birtokba vehetjük a kezelés után, majd 7-10 napon keresztül teljes védettséget biztosít. Nanotechnológiás fertőtlenítés ultrahangos hidegködös anyagfelhordással történik. Környezetbarát, a berendezési tárgyakra ártalmatlan, cseppmentes és kellemes illatú. A hagyományos tisztítószerekkel ellentétben nem tartalmaz egyéb maró hatású klóros vegyületeket, ezért nem roncsolja a tisztítandó felületet, fertőtleníthető vele a légtér és kültér is egyaránt.

A felületre történő felvitel után a benne lévő hidrogén-peroxidból aktív oxigén szabadul fel, amely hatékonyan kezdi ölni a baktériumokat. Viszont a hidrogén-peroxid gőze irritálja a szemet és az orrot, nagy mennyiségben robbanásveszélyes, hőfejlődésre igen hamar lebomlik.

Ruhán vagy egyéb gyúlékony szerves anyagon megszáradva tüzet okozhat, ezért csak a megfelelő eljárással lehet biztonságosan elvégezni a fertőtlenítést.

4. Hypós fertőtlenítés


A fertőtlenítés körülbelül 60 percet vesz igénybe, a helyiséget száradás után birtokba vehetjük. Hatása a következő érintésig, vagy egy esetleges cseppfertőzésig tart. Bútorokon, elektromos eszközökön maró hatású sérülést okozhat, igen kellemetlen szagú, és ezek felületét öregítheti, szobanövényekben és az élővilágban kárt okoz. Fertőtleníthetjük vele a berendezési tárgyakat, kültéren és beltéren egyaránt.

A hypós fertőtlenítési forma igencsak elavult és roppantul egészségtelen.

Létezik más, hosszabb távú megoldás?

IGEN LÉTEZIK. Az Interior Sterilisnél 3 féle környezetbarát fertőtlenítési technológia közül választhatunk.

Közös jellemzőjük a természetes 100%-ban gyógynövény alapú antibakteriális és vírus ellenes hatóanyag, és a hosszú távú minimum 8 hétig, de akár 12 hónapig is tart.

1.Meleg ködös technológia

melegködös fertőtlenítés

A speciális receptúrájú fertőtlenítő anyagot, a nagy teljesítményű gépek meleg ködös technológiával juttatják a légtérbe. A berendezés a növényi oldatot ultra finom köddé porlasztja, amely több száz millió mikroszkopikus "nano méretű" cseppet tartalmaz, melyek képesek eljutni mindenhová az adott térben.

A hatóanyag a kezelést követően aktív védőréteget képez a felületeken. A védőréteg minimum 8 hétig távol tartja az újonnan bekerült kórokozókat, így nem csak a fertőtlenítés pillanatában, hanem a későbbiek során -tüsszentéssel, érintéssel, ruházaton -bekerülő kórokozók sem tudnak megtelepedni, így fennmarad a steril állapot. Alkalmas minden zárt tér légterének, minden levegővel érintkező felületének, klíma és szellőző rendszerének fertőtlenítésére.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE

2.Egy év védelem- Felületek tartós védelemmel való ellátása

felület védelem

A bevonatrendszert egyaránt alkalmazhatjuk zárt, és nyílt téren is, olyan kritikus pontokon, melyek folyamatos fertőtlenítése egyéb technológiával megoldhatatlan (fogantyúk, érintőképernyők, asztalok, székek, járművek ülései, kapaszkodói, benzinkút töltőpisztolyai, bankautomaták, kórházi berendezések, játszóterek, stb). A hatóanyagot manuálisan speciális kézi eszközök segítségével visszük fel a felületekre. A titán-dioxid-ot, mint katalizátort felhasználva a fény segítségével éri el a kívánt védőhatást. Fény hatására a titán-dioxid szemcsék gerjesztett állapotba kerülnek, a levegőben lévő vízmolekulákat bontják H2-ra és nanszcens oxigénre, ami azonnal kilyukasztja az oda kerülő kórokozók burkát.



Az alkalmazott felületeken a laboreredmények szerint közel 100%-al, a gyakorlatban is több mint 90%-al csökken a baktériumtörzsek és vírusok jelenléte, elpusztulnak a gombák, penészgombák és azok spórái is. 1 évig tartós hatást biztosít, csak mechanikailag (roncsolás) távolítható el a kezelt felületről. Olyan mikro-környezetet teremt a kezelt felületen, amely gátolja a biofilmképződést, ezáltal a baktériumok, vírusok és gombák nem képesek megtelepedni és szaporodni. A bevonatrendszer egy egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően molekuláris szinten épül be a felületekbe, ezáltal akár egy éven keresztül hatékony védőréteget képez.. A bevonat 10 000 dörzsölés (tisztítószerekkel, kézmosásra használt készítményekkel vagy mosogatószerekkel) és 1000 dörzsölés (propanol alapú pl. 70% alkoholtartalmú kézfertőtlenítőkkel) után is erős maradt.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE

3.Fertőtlenítő Kapu

fertőtlenítő kapu

A fertőtlenítő kapu automatikusan érzékeli a belépőt, párát bocsájt ki, majd fényjelzéssel ad jelet a kapu elhagyására. Alkalmazásával az emberi szervezetre és a környezetre gyakorolt káros hatás nélkül biztosíthatjuk a folyamatos, hatékony védelmet a kívülről testen, ruházaton, poggyászon stb. behozott kórokozók ellen.

A kibocsájtott fertőtlenítőszer teljes mértékben természetes anyagokból készült, virucid-baktericid hatása 100%-ig környezetbarát.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉSÉHEZ KATTINTS IDE

ÖSSZEHASONLÍTÁS MÁS MÓDSZEREKKEL

Sterilis® Nanotechnológiás fertőtlenítés UV-C lámpa Ózongenerátor Hypós fertőtlenítés
Kezelés idő 60nm-re lebontva 5 perc 15 perc 60-90 perc 60-120 perc 60 perc
Kezelt terület birtokba vétele Azonnal Szinte azonnal Szinte azonnal Alapos szellőztetés után 10-15 perc Száradás után
Védelmi periódus 8-12 hét teljes védelem 7-10 nap teljes védelem Legközelebbi érintésig, cseppfertőzésig Legközelebbi érintésig, cseppfertőzésig Legközelebbi érintésig, cseppfertőzésig
Környezeti hatás Környezetbarát, Tárgyakra, emberekre, állatokra veszélytelen.Csepp mentes kellemes illatú Környezetbarát, a berendezési tárgyakra ártalmatlan, csepp mentes, kellemes illatú Műanyagokat, fa bútorokat és ezek felületét öregítheti Műanyagokat, fa bútorokat és ezek felületét öregítheti, szobanövényekben kárt okoz, kellemetlen szagot hagy Bútorokon, elektromos eszközökön sérülést okozhat, kellemetlen szagot hagy
Fertőtleníthető területek Légtér, minden levegővel érintkező felület, tárgyak, berendezések, klíma és szellőző rendszerek Légtér, tárgyak, berendezések Légtér, a fény által közvetlenül érintett területek. Légtér, tárgyak, berendezések Légtér, tárgyak, berendezések
Felhasználási területek Beltér Kültér, beltér Beltér Zárt beltér Kültér, beltér

SZERETNÉL MÉG TÖBBET MEGTUDNI A STERILIS TECHNOLÓGIÁRÓL? KATTINS IDE