Vigyázz ózon! Nézd meg miért veszélyes.


 

Lakó és munka környezetünk beltereinek tisztítása, nagyon fontos nemcsak a szép látvány, hanem egészségünk megóvása érdekében is. De jó, ha tudjuk, hogy a nehezen vagy abszolút nem elérhető felületek (például szellőző rendszer, légkondi) nem könnyen tisztíthatóak, fertőtleníthetőek. Így ott zavartalanul fejlődve, folyamatosan növekvő telepet alkotnak az évek alatt felgyülemlett baktériumok, gombák, gyűlhetnek vírusok, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak.

Eddig szinte egyedüli eljárásként az ózonos fertőtlenítés volt ismert és elérhető, de pont az elmúlt pár év kiemelt használata mutatott rá, milyen káros is az ózongáz és mennyire veszélyes a használata.

  • az ózon rendkívül mérgező gáz, aki sokáig belélegzi meghal
  • hosszabb ózon behatás következtében bármilyen élőlény, állat, növény elpusztul
  • aktív oxidáló hatását kifejti a szervetlen felületeken is, roncsolja a fémet, műanyagot, gumit, szövetet
  • kizárólag pillanatnyi hatása van, addig „hat” amíg az adott zárt helyiségben bent van
  • csak akkor hatékony, ha a beltér méretétől függő megfelelő mennyiség a megfelelő ideig van jelen a légtérben

 

 

Az ózongenerátorok forgalmazói gyakran olyan információs anyagokat terjesztenek, amelyek alapján a nyilvánosság úgy gondolja, hogy ezek az eszközök mindig biztonságosak és hatékonyak a beltéri levegőszennyezés visszaszorításában. Az egészségügyi szakemberek csaknem egy évszázadon át cáfolták ezeket az állításokat.

Mi az ózon?


Bár több, mint 100 éve használják különféle területeken, máig vannak téveszmék a fogyasztók fejében – alapvetően az esetlegesen megtévesztő gyártói kijelentések miatt. Az ózon szúrós szagú, nagyon mérgező gáz. Az egyik legerősebb oxidálószer. Instabil, közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett naszcensz oxigénre bomlik. Az ózon egy három oxigénatomból álló molekula. Két oxigénatom alkotja az alapvető oxigénmolekulát - az oxigént, amelyet belélegzünk, ami nélkülözhetetlen az élethez. A harmadik oxigénatom leválik az ózonmolekuláról, és kapcsolódik más anyagok molekuláihoz, megváltoztatva ezzel kémiai összetételüket. Ez a más anyagokkal való reakció képessége az oxidáció, amely a gyártók állításainak alapját képezi.

Miért káros az ózon?


Ugyanazok a kémiai tulajdonságok, amelyek lehetővé teszik a nagy koncentrációban jelen lévő ózon szerves és szervetlen anyagokkal való reakcióját, képesek reagálni az emberi testet alkotó szerves anyagokkal, és káros egészségügyi következményeket okozhatnak. Belégzéskor az ózon károsíthatja a tüdőt. Viszonylag alacsony mennyiségek mellkasi fájdalmat, köhögést, légszomjat és torokirritációt okozhatnak. Az ózon súlyosbíthatja a krónikus légúti betegségeket, például az asztmát, és ronthatja a test képességét a légúti fertőzések leküzdésére. A káros hatásokból való kilábalás rövid távú, alacsony ózonszintnek való kitettség után következhet be, de az egészségre gyakorolt hatások károsabbá válhatnak, és a gyógyulás kevésbé biztos magasabb vagy hosszabb expozíció esetén.


 

Az ózonkészülékek gyártói és forgalmazói gyakran félrevezető kifejezéseket használnak az ózon leírására. Az olyan kifejezések, mint az "energiával táplált (boosted) oxigén" vagy a "tiszta levegő" arra utalnak, hogy az ózon egészséges gáz, akár oxigénfajta. Valóságban az ózon nagyon mérgező gáz, amelynek kémiai és toxikológiai tulajdonságai jelentősen eltérnek az oxigéntől.

Ózon gázzal ütközve minden szervetlen vegyület; műanyag, gumi, fém a másodperc tört része alatt oxidálódik, ami az anyag átalakulását jelenti. Az anyag oxidálódik, a fém berozsdásodik, műanyag, gumi kifehéredik, elveszti rugalmas tulajdonságát, elporlad.

Légtisztítóként értékesített ózongenerátorok


Nagy mennyiségű írott anyag található az ózonról és az ózon beltéri használatáról. Ennek nagy része azonban elméleti, tesztek, mérések, megalapozott tudomány nélkül állít vagy von le következtetéseket. Jelen pillanatban csak elenyésző számú, professzionális (2-3 millió forint értékű) berendezést tartalmazó technológia rendelkezik tesztekkel és kapta meg a jóváhagyást, hogy fertőtlenítő eszközként használják szakemberek.

De szükséges a levegő és a felületek egyidejű fertőtlenítése.


Erre a problémára kínál megoldást az Interior Sterilis technológiája, amely az első növényi alapú, nem veszélyes, antibakteriális és vírusellenes kezelő eljárás. Az ultrafinom növényi köd behatol minden területre és (SGS, TÜV, Kermi és CHEMLAB tesztekkel bizonyítottan) elpusztítja a vírusok, baktériumok és gombák 99,99%-át, majd mikroszkopikus réteget képezve minimum 8 héten át megőrzi aktív állapotát a kezelt helyiség felületein.

Tulajdonképpen nem mást kínál az Interior Sterilis, mint egy a felületeken hosszútávon, aktívan megmaradó, fertőtlenítő hatású kezelést.

Ezen egyedülálló tulajdonságának köszönhetően, jelentős szerepet játszik a tovább és keresztfertőződési hullámok kialakulásának megakadályozásában.

Az alkalmazott anyag nem szúrós szagú, sőt kellemes növényi illatot hagy maga után. Használata nem veszélyes, a kezelés alatt nem kell kivinni növényeket, díszállatokat, kis kedvenceket a területről, amely nyugodtan használatba vehető akár 1 perccel a kezelést követően.

 

 

Az eljárás leggyakoribb felhasználási területei; járművek pl. autó, busz, vasúti kocsi, repülőgép stb. továbbá épületek (bármilyen) zárt terei (szintén alkalmazható,) pl. iroda, közösségi helyek, iskolák, óvodák, szállodák, nagylétszámú munkahelyek stb. Különösen ajánlott a gyakran változó utazóközönséggel rendelkező járművek üzemeltetőinek (taxitársaságok, tömegközlekedési vállalatok, autókölcsönzők), illetve turisztikai szolgáltatásokat nyújtók részére (szállodák, panziók, rendezvényházak), de nagyszerűen használható belső tisztítás, takarítás lezárásaként egyaránt.

Érdeklődjön MOST, nézze meg Ön is, hogy mire képes a STERILIS technológia.

forrás:
Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA): https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/ozone-generators-are-sold-air-cleaners

Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/ózon




Címkék: ózon, ózongenerátor, fertőtlenítés, veszélyes, mérgező, káros, ózonkészülék

Mi az a melegködös fertőtlenítés?

Fotokatalikus bevonat, 1 ÉV védelem a felületeken

Prevenció, környezet tudatosság

Fertőtlenítő kapuval megállítjuk a kórokozók bejutaását az épületbe.

Csomagajánlataink