UV fertőtlenítés előnyei és hátrányai, mit alkalmazhatunk helyette?


 

A levegőben nagy számban vannak jelen mikroorganizmusok - vírusok, baktériumok és penészgombák -, melyek kevésbé teszik egészségessé a belélegzett levegőt. Ezek a mikroorganizmusokat szabad szemmel nem láthatóak és eloszlanak a levegőben ezért nagyon veszélyesek.

Számtalan kutatások hoztak olyan eredményeket amik kimutatják, hogy zárt térben fokozódhat a helyzet súlyossága. Egészségügyi intézmények, hivatalok, óvodák, osztálytermek, idősotthonok és minden olyan hely, ahol nagy számban fordulnak meg emberek, fokozottan ki vannak téve a levegő útján történő fertőzés veszélyének, még rendszeres szellőztetés mellett is.


Az UV, vagy más néven germicid lámpa úgy működik, mint egy hagyományos lámpa. Asztali változatban és armatúrába szerelhető fénycső változatban is létezik. Előbbi kisebb felületek, asztalok, billentyűzetek, használati tárgyak fertőtlenítésére szolgál, utóbbi nagyobb helyiségek, szobák levegőjének sterilizálását teszi lehetővé. A szabadon sugárzó germicid fénycsöveket otthoni használatra nem javasolják. Használatukat leginkább kórházakban alkalmazzák.


Lehetnek azonban kivételek, amikor pl. csontvelő átültetés, szervátültetés után, illetve ha komoly, a szervezetnek nagy megterhelést jelentő kezelés után otthonában ápolnak egy beteget. Ekkor a falra szerelhető, vagy mobil módon használt germicid fali lámpa rendszeres használatával igen magas fokú sterilitás érhető el mind a légtérben, mind a felületeken, melyeket közvetlen UV sugárzás ér.

 

 

A nagy hatásfoka ellenére azonban nem csak az emberi szervezetre van káros hatással, hanem bizonyos tárgyakra is. Ezt az eljárást csak akkor szabad alkalmazni ha a helyiségben sem ember, sem állat nem tartózkodik. Ezért a legtöbb lámpát mozgásérzékelővel is felszerelik, hogy az kikapcsoljon ha valaki a helyiségbe lép. Műanyag és fa bútorok felületei öregíti az UV sugárzás. Erre biztos mindannyian láttunk már példát amikor műanyag kerti bútorokat hosszabb ideig a napon hagyunk. Ilyenkor felülete kifakul és töredezetté válik mert a nap UV sugarai károsítják. Tehát ha ilyen sterilizálási módot választunk akkor ezekkel a negatív tényezőkkel mindenképpen számolnunk kell.


Az UV levegő tisztító berendezések úgy működnek, hogy a készülék ventilátora a helyiségben lévő levegőt magába szívja és a készülékben lévő különleges lámpa ibolyán túli sugarai megölik a vírusokat, baktériumokat, penészgombákat és egyéb alacsonyrendű mikroorganizmusokat. A sugárzás roncsolja a mikroorganizmusok DNS/RNS szerkezetét és megakadályozza szaporodásukat. A készüléken átáramoltatott levegő így tisztán kerül vissza a helyiségbe.


Ennek a készüléknek a hátránya, hogy az ideális hatásfok elérése érdekében nagyobb helyiségekbe több készüléket is el kell helyezni és érdemes ezeket 24 órán keresztül folyamatosan üzemeltetni.




Címkék: UV fertőtlenítés, mikroorganizmus, vírus, baktérium

Mi az a melegködös fertőtlenítés?

Fotokatalikus bevonat, 1 ÉV védelem a felületeken

Prevenció, környezet tudatosság

Fertőtlenítő kapuval megállítjuk a kórokozók bejutaását az épületbe.

Csomagajánlataink