Higiénia játékosan – avagy így neveld tisztaságra a gyerekeket


 

Gyerekek, testi és környezeti higiénia -mire figyeljünk oda


Az alapvető higiénia kialakítása különösen fontos, ha gyerekek vesznek körül minket.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mire figyeljünk oda?

Vajon azzal teszünk jót, ha egész nap antibakteriális törlőkendővel a kezünkben hajkurásszuk a gyerekeket nehogy egyetlen bacilus is bekerüljön a szájukba valamelyik játékról, vagy a kezükről? Vagy jobb, ha azt az elvet követjük, hogy egy gyereknek „évi egy kiló koszt meg kell ennie”, így még a földre leesett cumi is nyugodtan mehet vissza a szájába azonnal? Te rettegsz a kórokozóktól, vagy hiszel az immunerősítő hatásukban?

Higiéniai szokások – találd meg az arany középutat


Ahhoz, hogy a gyerekek edzett immunrendszerrel rendelkezzenek, valóban szükséges bizonyos mennyiségű koszt „elfogyasztaniuk”. Szervezetünk ellenálló képességét csökkenti a túlzott fertőtlenítés, ezért nincs szükség állandó kézfertőtlenítésre.

Függetlenül attól azonban, hogy hagyjuk-e gyermekünket csúszni-mászni a földön, vagy esetleg még játszóházba sem megyünk vele, -mert ki tudja ki-mit tüsszentett össze előtte- a higiéniai alapszabályokkal meg kell ismerkednie.


Mit jelent egyáltalán a tisztaság?


Emlékszem, amikor kislány voltam, édesanyám minden este felmosott otthon. Sőt, gyakran előfordult, hogy még napközben is előkerült a felmosó. Ő így érezte tisztának a lakást. Vannak azonban olyanok is, akik hetente egyszer takarítanak és számukra az elég. A tisztálkodási szokásaink is eltérőek. Van, aki bármihez hozzáér már megy, és mossa a kezét, de olyan is van, aki csak amikor nagyon muszáj akkor nyitja ki a vízcsapot és akkor is csak jelképesen éppen csak bevizezi az ujjait.

Láthatjuk tehát, hogy még felnőttként is egészen mást jelent a higiénia. A gyerekeink megfigyelnek minket, tőlünk lesik el a tisztasági szokásainkat.

A nem megfelelő higiéniai mellett sokkal gyakrabban „megtalálnak” minket a vírusok, gombák és baktériumok. Gyermekünknek is meg kell tanítanunk, hogy a tisztaság segít távol tartani a betegséget terjesztő kórokozókat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem lehet koszos a gyermekünk. Homokozzon, tologassa a kisautót a földön… DE a higiéniai alapokat meg kell tanítanunk nekik. Az elmúlt két évben a koronavírus terjedésével kicsit nagyobb hangsúlyt kapott mindez.

 


Mire tanítsd meg a gyereked?

  • Kézmosás: Nem arra van szükség, hogy naponta 100X rohangáljon kezet mosni csemetéd, de fontos megtanulnia, hogy nem csak akkor szükséges a szappanos kézmosás, ha látványosan koszos a keze (pl. homokozás után), hanem éppen a láthatatlan kórokozók miatt az étkezések előtt, valamint a mosdóhasználat után mindenképp elengedhetetlen.
  • Fürdés/tusolás: Kifejezetten jó móka is lehet a fürdés. Néhány -szigorúan a kádban használt- játék, vagy a habok fújkálása mellett játszva sajátíthatja el a helyes mosakodás szabályait is.
  • Mosdóhasználat:  A megfelelő mosdóhasználatra szoktatással nem csak a kellemetlen szagoktól kímélhetjük meg magunkat, de számos észrevehetetlen kórokozót is elkerülhetünk.
  • Fogmosás: Erős és egészséges fogakra mindenkinek szüksége van. Beszélgessetek róla, hogy ez miért fontos. Álljatok oda együtt a tükör elé, és gyakoroljátok a helyes fogmosást!
  • Köhögés, tüsszentés, zsebkendő használat A „tedd a szád elé a kezed” figyelmeztetés helyett tanítsuk meg a kicsinek, hogy a könyökhajlatba, vagy zsebkendőbe tüsszentsen, hiszen így tiszta marad a kezecskéje. De mindenképp magyarázzuk el nekik azt is, hogy miért van erre szükség.
  • Ruházat Már az egészen kicsi gyerekek is képesek rá, hogy a ruhájukat berakják a szennyestartóba, ezen kívül a mosógép ki- és bepakolásának is aktív résztvevői lehetnek.

 

 

Legyél jó példa

Ahogy arról már korábban is szó volt, fontos, hogy lássák tőlünk a példát gyermekeink, hiszen ezen keresztül tanulják meg a helyes tisztasági rutint.

Ha pedig szülőként mi mindent megtettünk, kivettük a részünket a tanulásból, akkor már „csak” a lakásunkból kell száműzni a nem oda való kórokozókat, hiszen ezzel előzhetjük meg a betegségek kialakulását, terjedését.

A veszélyes vegyszerek használata helyett válassz környezetbarát, mégis tartós megoldást, így teljesen biztos lehetsz benne, hogy semmi káros anyag nem kerül majd kisgyermeked szájába.


A Gyermekek egészsége különösen fontos számunkra is.


Éppen ezért az Interior Sterilis® hatóanyaga

  • nem tartalmaz semmilyen káros anyagot, teljesen gyermekbarát
  • azonnal elpusztítja a levegőben és az érinthető felületeken jelen lévő vírusokat és baktériumokat, ezzel segít megelőzni a megbetegedéseket
  • hosszú hatóidejének köszönhetően egy kezeléssel minimum 8 hétig, de technológiától függően akár 1 évig is is kórokozómentesek maradnak a felületek
    hatását laboratóriumi vizsgálatok igazolták (SGS, KERMI, TÜV)
  • Keresd a toxikusanyag mentes, gyógynövény alapú megoldásokat, melyekkel hatékonyan, ám mégis a környezetet kímélve érheted el a kívánt a hatást.

Részletek ITT: sterilis.hu




Címkék: higiénia, tisztaság, antibakteriális, gyermekek, gyermekbarát

Mi az a melegködös fertőtlenítés?

Fotokatalikus bevonat, 1 ÉV védelem a felületeken

Prevenció, környezet tudatosság

Fertőtlenítő kapuval megállítjuk a kórokozók bejutaását az épületbe.

Csomagajánlataink